Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2011 02:43 - Какъв е пътят към успеха
Автор: soueerouseliteratura Категория: Изкуство   
Прочетен: 4043 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 21.12.2011 02:44


                    Вероятно някой е попитал Доналд Тръмп, един от най-известните бизнесмени в света, какъв е пътят към успеха. Той от своя старана задал един и същ въпрос на 150 успешни бизнесмени, мъже и жени и те му оговорили. Така се родила неговата книга "Пътят към успеха: Най-добрият бизнес съвет, който съм получавал". Резилтатът бил една чудна колекция от мъдри, остроумни или не чак толкова, ефективни съвети, които разкриват как някои от най-успелите хора в Америка управляват своите лични дела и своя бизнес. Е, да, така е в Америка, а в България? 
                    Кой е най-успелият българин, когото да попитам как успява по време на криза да поддържа, например 2000 работни места, работниците му да получават средно по 2000 лева заплата, а фирмата му да има милиони чиста печалба за годината. Има ли такъв човек в България?! В българската икономическа среда да си успял, значи да си в сивата икономика, да се чудиш как да намалиш заплатите и да избегнеш осигуровките на десетината наемни работници, които имаш, как да скриеш данъците от държавата и изобщо някакви такива неща, които не са тайна за никого, защото дори и по телевизията можеш да се научиш как да ги правиш.
                    За какъв път да говоря аз и за какъв успех? Ще трябва да потърся другаде. И понеже нямам 150 бизнесмени, които да интервюирам, ще попитам родителите си дали са успели хора и какъв е пътят към успеха. Знам, че ще ме погледнат странно, ще вдигнат рамене и няма да ми отговорят, защото имат много работа. Но отговорът идва сам. Пътят към успеха е трудът. Не знам дали моите родители са успели хора, но знам, че всичко, което имат, са постигнали с много труд. Със сигурност не са получавали в наследство милиони и не са печелили от тотото. 
                   Вероятно колкото хора има на планетата, толкова различни пътища има към успеха. Всеки има и свой личен критерий за понятието успех. Спомням си, скоро как цяла България се радваше на медалите, които донесоха момичетата от отбора по художествена гимнастика. Още на летището една журналистка им зададе същия въпрос като този, зададен на Доналд Тръмп и те говориха за труд и за трудности, за безпаричие и лишения, но и за една голяма надежда за победа.Тяхната победа е колкото лична, толкова и за България. А това прави пътя към успеха още по-отговорен и по-труден. А някой чувства ли се отговорен когато фалират фирми и произвеждат безработни, а собствениците просто напускат България с кредитните си милиони? И ако някой попита български бизнесмени, какъв е пътят към успеха, за да напише книга, най-вероятно книгата ще остане с бели листи... 
                  Имаше предаване по телевизията "Успелите БГ". В него показваха обикновени хора, успели с европейски пари от проекти да отгледат стотина крави или да засеят, пожънат 500 дка пшеница. Но те говореха повече за трудностите, които срещат, за спънките от държавата, отколкото за радостта от успешния бизнес. Споделяха, че с парите, които  изкарват едва успяват да погасят кредитите, да платят данъците и да изучат децата си. Той българинът си е такъв - за образованието на децата си дава най-много и за това е готов да пести цял живот. И, ако попитаме някой възрастен човек дали е успял и какъв е неговият път към успеха, вероятно ще чуем, че това е бил път, изпълнен с много трудности и лишения, но е успял да изучи децата си и да ги ожени и това го удовлетворява. Няма лошо. Това е заложено дълбоко в народопсихологията на българина. 
                  Най-накрая питам себе си - какъв е моят път към успеха. Аз съм все още в началото. На двайсет човек не може да каже дали е успял или не. Образованието е цел - постигам я. Но това все още не е онази цел, за която пише Доналд Тръмп. Имам малък житейски опит, но вече зная някои неща. От родителите си научих, че трябва да се трудя, от историята зная, че колелото на живота се върти и, ако днес си на върха, утре може да слезеш по-надолу. Според литературата - човек трябва да се научи да печели и да губи. Не е възможно да бъдеш все на върха, но може да да останеш завинаги в калта. От теб зависи, тоест - от мен. 

                                                                      Боряна Йорданова, XII клас



Тагове:   русе,   СОУЕЕ,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ognena71 - Весела коледа и красиви дни!
22.12.2011 11:46
Весела коледа и красиви дни!
цитирай
2. soueerouseliteratura - :) Благодаря! Весели празници и на ...
23.12.2011 01:44
:) Благодаря! Весели празници и на теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: soueerouseliteratura
Категория: Изкуство
Прочетен: 200748
Постинги: 27
Коментари: 78
Гласове: 969
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031